Tay Danışmanlık

Aşçılık

Aşçılar Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir.

Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Aşçılar mutfaklarda görev yaparlar. Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. Zaman zaman işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları ile iletişim kurarlar. Çalışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

Bize Sorun!





    GÖREVLER

    · Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder,

    · Yapılacak yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif eder,

    · Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar,

    · Yemeği cinsine göre (zeytinyağlı, etli vb.) pişirmek üzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir,

    · Yemek pişince hava frikoya bırakır, bekletir, (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar.)

    · Mutfaktaki alakart listesinde olan yemekleri hazırlar ve gerekirse süsler,
    · Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar,

    · Mutfağın, kullanılan araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar veya yaptırır.

    NOT: Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar bir alanda uzmanlaşmışlardır.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

    · Her türlü mutfak araç ve gereci (bıçak, tencere, karavana, mikser vb.)

    · Havagazı fırını, elektrikli fırın, ızgara, fritöz,

    · Hamur yoğurma makinesi, sebze doğrama makinesi, ekmek kesme makinesi, salam ve kıyma makinesi, buharlı istim (sebze, et pişirirken), dondurma makinesi gibi aletler kullanır.

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

    Aşçı olmak isteyenlerin;

    – Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,

    – Bedence güçlü ve sağlıklı,

    – Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,

    – Temiz, titiz, sorumlu,

    – Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

    – Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

    Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler.

    Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.

    Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür.

    Çeşitli yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler. Kendi çabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar aracılığıyla, meslektaşları yardımıyla, mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkanlarına sahiptirler.

    Whatsapp
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?
    Tay Danışmanlık
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?